תנאים מקפחים בחוזי הקבלן בישראל
מרביתם המוחלטת של החוזים הסטנדרטיים שבאמצעותם מתקשרים גופי המדינה עם קבלנים, רוויים בתנאים מקפחים ובלתי חוקיים. על פי חוק החוזים האחידים התשמ"ג 1982 דינם של סעיפים אלה להיבטל ולעבור מן העולם.
הריבוי העצום של תנאים מקפחים הופך חלק גדול מן החוזים הללו, לחוזים אשר דגל שחור של אי חוקיות מתנופף מעליהם.
לא רק זאת, חוזים בלתי חוקיים אלה גורמים באופן ישיר לפרודוקטיביות נמוכה של הבניה הציבורית במשק כולו, לדרדור מתמשך של הנורמות המוסריות בו, ולהשחתתו.
מאמר זה מתאר לפרטיהם את מנגנוני הקיפוח הבלתי חוקיים שהוכנסו לחוזים הקבלניים הסטנדרטיים. לאחר מכן הוא מציג השוואה בין 5 חוזים קבלניים סטנדרטיים עיקריים הנמצאים בשימוש רווח בישראל – חוזי נתיבי ישראל, נתיבי אילון, נת"ע, מוריה, וחוזה מדף 3210.
הוא מסתיים בשתי המלצות:
-
המלצה לקבלנים לתבוע בכל פרויקט את ביטול התנאים המקפחים ולהגיש תביעות כספיות בסכומים ניכרים שיגיעו להם כתוצאה של הביטול הזה.
-
המלצה למזמיני העבודה הציבוריים, לתקן את החוזים שלהם ולהתאימם לדרישות החוק.
על מנת להגיש תביעות לביטול תנאים מקפחים, על קבלנים להשתמש בטכניקות ובכללים שונים מעט מאלו המשמשים להגשת תביעות רגילות. בנוסף - עליהם ליישב סתירות לכאורה, בין חוק החוזים האחידים לדיני המכרזים וסתירות אחרות המובנות (שוב – רק לכאורה), בתוך חוק החוזים האחידים עצמו.
כל אלו, אינם מוכרים דיים, לא לקבלנים ולא לעורכי דינם, אולם חשוב להכירם על מנת להבטיח את הצלחת תביעותיהם. כדי לא להעמיס על הקורא, הופרדו כל אלו מהמאמר הנוכחי, והם נידונים במאמר נפרד אשר בו מפורטות גם ההפניות אל התקדימים המשפטיים הרלוונטיים.
מזמיני העבודה ומשרדי הממשלה המתקצבים אותם, עלולים בוודאי להתנגד לשינוי החוזים שלהם, מתוך מחשבה שחוזה הוגן, ישר וחוקי, עלול לגרום להכבדה ניכרת על הקופה הציבורית. אחרי הכל, החשש הזה הוא שדחף אותם מלכתחילה להוסיף עוד ועוד תנאים מקפחים לחוזיהם.
לחשש הזה אין בסיס במציאות. ההפך הוא הנכון. חוזים הוגנים הוכיחו את עצמם שוב שוב כעדיפים מבחינה כלכלית – הן למזמין והן לקבלן.
המאמר מסביר ומדגים כיצד תנאים ומנגנונים המקפחים את הקבלן, מייקרים את החוזה עבור המזמין. כלומר – הם אינם מביאים לחסכון כספי אלא דווקא להוצאות מיותרות. הסברים אלה מובילים להמלצה שלישית, המכוונת למשרדי הממשלה הרלוונטיים (אוצר, תחבורה, שיכון, בטחון, בריאות), שהם אלו המתקצבים את מזמיני העבודה הציבוריים.
-
על מנת לבצע יותר פרויקטים במסגרת התקציב הנתון, כדאי להם לאכוף על החברות הציבוריות שהם מפעילים, להשתמש בחוזים חוקיים ויעילים, ולעצור את השימוש בחוזים המקפחים והבלתי יעילים.